класифікація небезпечних хімічних речовин

класифікація небезпечних хімічних речовин

Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на: — промислові отрути, які використовуються у виробництві (розчинники, барвники) є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій при порушенні правил техніки безпеки (наприклад: ртуть, свинець, ароматичні сполуки тощо); — отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та гризунами (гербіциди, пестициди); — лікарські препарати  Особливості забруднення місцевості, води, продовольства у разі виникнення аварій з викидом небезпечних хімічних речовин.

Типологія аварій на хімічно-небезпечних об’єктах та вимоги до їхнього розміщення і розвитку. Для небезпечних хімічних речовин (НХР) встановлюється їх гранично допустима концентрація (ГДК) в повітрі, воді та інших середовищах. Гранично допустима концентрація — це максимальна кількість НХР в одиниці об’єму (повітря, води чи інших рідин) або ваги (харчових продуктів), яка при щоденному впливі протягом необмежене тривалого часу не викликає в організмі патологічних відхилень, а також негативних наступних змін у потомстві.  Класифікація іонізуючих випромінювань. Бекерель першим встановив небезпечні властивості радіоактивного випромінювання. Він поклав пробірку з радієм у кишеню і дістав опік шкіри. Такі хімічні сполуки відносяться до групи небезпечних хімічних речовин (НХР) — це, як правило, промислові отрути, смертельна доза яких для людини не перевищує 100 мг/кг.

+ У раніше виданих джерелах, в т.ч. і нормативних, небезпечні хімічні речовини носять назву — сильнодіючі отруйні речовини (СДОР).  + Знову затверджений перелік СДОР нині використовується для виявлення і класифікації територій, об’єктів промисловості і сільського господарства по хімічній небезпеці. Проте, практика показує, що і хімічних речовин, вказаних в існуючому переліку, не знайшли підтвердження, а окремі з них є лише на 1-2 підприємствах. тема: Хімічна безпека. 1. за ступенем токсичності, здатності до горіння, впливом на організм людини. 2. Характеристика класів небезпеки згідно зі ступенем їхньої дії на організм людини. 3.

Особливості забруднення місцевості, води, продовольства у разі виникнення аварій з викидом небезпечних хімічних речовин. 4. 5.1 Основні поняття про небезпечні хімічні речовини. Небезпечна хімічна речовина (НХР) – хімічна речовина, безпосередня чи опосередкована дія якої може спричинити загибель, гостре чи хронічне захворювання або отруєння людей і завдати шкоди довкіллю. В даний час з 10 млн хімічних сполук, застосовуваних у промисловості сільському господарстві і побуті, більше 500 високотоксичні і небезпечні для людини. Великі запаси отруйних речовин розташовані на підприємствах хімічної, целюлозно-паперової, оборонної, нафтопереробної і нафтохімічної промисловості, чорної і кольорової металургії, промисловості, Небезпечні хімічні речовини (НХР) – це таки хімічні речовини або сполуки, які при певній кількості, що перевищує гранично допустимі величини концентрації(щільності зараження), проявляють шкідливу дію на людей, тварин і рослини і викликають у них ураження різного ступеня важкості. Об’єкти народного господарства, на яких використовуються НХР — потенційні джерела техногенної небезпеки – це, так звані, хімічно небезпечні об’єкти (ХНО). Хімічно небезпечні об’єкти (ХНО) – об’єкти народного господарства, при аваріях або руйнуванні яких можуть статися техногенні небезпеки з масовим ураженням людей і з Основні джерела хімічного зараження Захист населення і території Тема 9: Характеристика хімічно небезпечних об’єктів та класифікація аварій на них Тема Лекції: “Аварії з викидом хімічних небезпечних речовин та їх класифікація ” Доповідач:.в.н. доцент Варакута. П. 2 МЕТА ЗАНЯТТЯ Ознайомити з основними термінами під час аварії на ХНО. Клас небезпеки шкідливих речовин — умовна величина, призначена для спрощеної класифікації потенційно небезпечних речовин. Класи і групи небезпеки речовин встановлюються в залежності від рівня впливу і ступеня захисту, що запобігає цей вплив. Класи небезпеки встановлюються за видами небезпеки.  У продовольчих товарах з небезпечних хімічних речовин найбільш часто зустрічаються важкі метали та їх солі, нітрати, пестициди. Перевищення вмісту нітратів у продуктах харчування обумовлено надмірним використанням добрив.

В рослинах нітрати під дією ферментів і з участю молібдену, інших мікроелементів перетворюються в амінокислоти і білки. Основні джерела хімічного зараження Захист населення і території Тема 9: Характеристика хімічно небезпечних об’єктів та класифікація аварій на них Тема Лекції: “Аварії з викидом хімічних небезпечних речовин та їх класифікація ” Доповідач:.в.н. Класифікація і коротка характеристика аварійно-небезпечних хімічних речовин.

На об’єктах народного господарства проводяться, зберігаються, використовуються у виробництві і перевозяться значні кількості хімічних речовин, багато які з яких володіють високою токсичностью і здатні при певних умовах викликати масові отруєння людей і тварин, а також забруднювати навколишнє середовище. Такі речовини називаються аварійно-небезпечними хімічними речовинами (АОХВ). По фізичних властивостях АОХВ класифікуються на: — тверді і сипучі речовини, летучі при температурі до 40°З (гранозан, меркуран і інш.); У разі випадання небезпечних речовин на лісові насадження хімічні речовини можуть тривалий час залишатися в кронах, на лісовій підстилці, ґрунті, роблячи небезпечним навколишнє середовище. У листяному лісі й садах значно більше затримується хімічних речовин влітку, ніж взимку. За таких умов будуть уражатися птахи, звірі, сільськогосподарські тварини, небезпечною буде і продукція лісового господарства: деревина, гриби, ягоди, сіно та ін.

Зараження води залежить від типу хімічної речовини і водойми. Іприт після потрапляння у воду утворює на воді маслянисту плівку. Зарин зберігає уражаючу дію у в Згідно Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» — небезпечна речовина – рідка, тверда, газоподібна або у стані пару хімічна, радіоактивна, пожежовибухова речовина, суміш або склад вищезазначених речовин, які можуть викликати різні види небезпеки для людей, тварин або навколишнього середовища (вибух, пожежу, отруєння, ураження та ін.). Хімічні речовини можна поділити на групи за ступенем токсичності при інгаляційному (через органи дихання) і пероральному (через шлунково-кишковий тракт) шляхах попадання в організм та на класи за ступенем дії на організм людини. Класифікація ОЕ та АТО за хімічною небезпекою.

Характеристика небезпечних хімічних речовин за дією на людину. Читайте также: A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения. E.

У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях.  Сьогодні в світі відбуваються тисячі хімічних аварій при виробництві, зберіганні та транспортуванні НХР. Більш того, в останні роки їх кількість постійно зростає, а масштаби наслідків стають все більш значними, і ця тенденція буде зберігатись у найближчому майбутньому. Причинами цього є Класифікація хімічних речовин залежно від характеру їх дії на організм людини. Принципи захисту від дії токсичних хімічних речовин. Оцінка шляхом прогнозу хімічної обстановки.  Оцінюючи хімічну обстановку, що виникла в результаті потрапляння в навколишнє середовище небезпечних хімічних речовин, необхідно визначити: розміри зон хімічного ураження, площі зони зараження і тип хімічної речовини. На основі цих даних оцінюють глибину поширення зараженого повітря, стійкість хімічних речовин на місцевості, час перебування людей у засобах захисту шкіри, можливі ураження людей, сільськогосподарських тварин і рослин, зараження споруд, будинків, урожаю, кормів, продуктів, води.

за ступенем токсичності, здатності до горіння, впливом на організм людини, виробнича токсикологія. Характеристика класів небезпеки згідно із ступенем їхньої дії на організм людини. Характеристика отруйних речовин.ГДК, Захист приміщень від проникнення токсичних аерозолів. Організація дозиметричного й хімічного контролю.Правіла поведінки населення. Серед небезпечних хімічних речовин виділяється особлива група речовин, що є найбільш небезпечними для людей у випадку потрапляння в навколишнє середовище. Речовини цієї групи називаються сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР). Прийняті два критерії добору в групу СДОР: перший – належність токсичної речовини до 1–2 класу небезпеки за КМІО; другий – імовірність і масштаби можливого зараження повітря, води, місцевості при виробництві, транспортуванні та зберіганні НХР. Хімічні фактори небезпеки — чинники, що мають високу хімічну спорідненість із тканинами організму людини та речовинами довкілля (їдкими, отруйними, вибухонебезпечними та ін.) і здатні заподіяти шкоду людському організму. Хімічні елементи, речовини та сполуки можуть перебувати у твердому, газоподібному та рідкому агрегатних станах. Тому в організм людини хімічні речовини проникають через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, шкіру та слизові оболонки. Ступінь ураження хімічними речовинами залежить від: 1) токсичності, 2) вибіркової дії, 3) тривалості, 4) фізико-хімічних властивостей. Отруєнн Класифікація хімічних речовин. Шляхи проникнення шкідливих речовин в організм людини. Протягом свого життя людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювань, розлади здоров’я, а також травми як у момент контакту, так і через певний проміжок часу Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на  o отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та гризунами (гербіциди, пестициди); o лікарські препарати; o хімічні речовини побуту (харчові добавки, засоби санітарії та гігієни, косметичні засоби); o хімічна зброя. . Особливості забруднення місцевості, води, продовольства у разі виникненняаварій з викидом небезпечних хімічних речовинКласифікація суб’єктів господарювання і адміністративно-територіальниходиниць за хімічною небезпекою5Типологія аварій на ХНО та вимоги до їхнього розміщення і розвиткуКлючові терміни і поняттяКласифікація хімічних речовин залежно від характеру їх дії на організм людиниТоксикологічна Дивіться також: AВиділити потенційно-небезпечних постраждалих і направити їх на ізоляцію або спецобробкуАварії на радіаційно небезпечних об’єктахЗаконодавство України у сфері захисту населення при аваріях на АЕС.  За синдромологічною класифікацією виділяють 7 груп СДОР, що можуть викликати масові ураження людей при аваріях з їх викидом в навколишнє середовище: Речовини з переважно задушливою дією (хлор, трихлористий фосфор, оксихлорид фосфору, хлорид сірки, фосген, метилізоціанат); До речовин з переважною дією удушення відносяться токсичні сполуки, для яких основним об’єктом дії є дихальні шляхиХімічні речовини, їх класифікація, шляхи проникнення в організм людини, гранично допустимі концентрації шкідливих речовинСеред великої кількості шкідливих речовин особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на: — промислові отрути, які використовуються у виробництві (розчинники, барвники) і які є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій при порушенні правил техніки безпеки (ртуть, свинець, ароматичні сполуки тощо); — отрутохімікати, що використовуються для боротьби з бур’янами, гризунами, шкідливими комахами (герб Підстерігати небезпека у вигляді різних негативних факторів нас може практично скрізьНавіть на самих нешкідливих робочих місцях можна говорити про шкідливий вплив комп’ютерів, тривалої сидячої роботи і про багато іншогоАле в цій статті хотілося б торкнутися шкідливі виробничі фактори, з якими люди стикаються на підприємствахПоняття шкідливих факторів На багатьох заводах У процесі життєдіяльності людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювання, розлади здоров’я, а також травматизм як у процесі контакту, так і через певний проміжок часуНа сьогодні відомо близько 7 млнхімічних речовин та сполук, із яких 60 тисвикористовуються у діяльності людиниНа міжнародному ринку кожного року з’являється від 500 до 1 000 нових хімічних сполук та сумішейТоксичні характеристики найбільш розповсюджених небезпечних хімічних речовин і симптоми ураженняГотовые презентации в PowerPoint для детей,учащихся школ и вузов, а также для учителей и преподавателей доступны для скачиванияВсе презентации разделены на категории для удобства поиска и навигации.  Навчальні питання Симптоми ураження населення небезпечними хімічними речовинамиСлайд Описание слайда: Основні поняття: Небезпечна хімічна речовина (НХР) – хімічна речовина, безпосередня чи опосередкована дія якої може спричинити загибель, гостре чи хронічне захворювання або отруєння людей і (чи) завдати шкоди довкіллюСлайд Підручник з Хімії7 класГригорович — Нова програма§ Робота в хімічній лабораторіїМаркування небезпечних речовинСпостереження й експеримент у хіміїЛабораторне обладнання та хімічний посудРобота в хімічній лабораторії для необізнаних людей іноді нагадує чаклунство чарівника, а для інших вона нічим не відрізняється від звичайних дій господині на кухніІ дійсно, хімік у лабораторії — це все одно, що кухар на кухніАле хімік орудує не звичайним посудом, а спеціальним — хімічним — і змішує не харчові продукти, а хімічні реактиви за дією на організмГрупаЗагальна діяНХР1 речовини з переважною дією хлор, три хлористий фосфор, оксихлорид фосфоруудушенняфосген, хлорпікрин, хлорид сірки2 речовини переважно загальної оксид вуглецю, синильна кислота, динітрофенол, отруйної дії.  • — підготовку сил і засобів для ліквідації наслідків хімічних надзвичайних ситуацій; • — навчання населення порядку і правилам поведінки в умовах хімічнихнадзвичайних ситуацій; • — забезпечення безпеки населення і використання засобів індивідуального іколективного захисту; • — повсякденний хімічний контроль; • — проведення запобіжних і профілактичних заходів на хімічно небезпечнихХимия, Класифікація небезпечних і шкідливих речовин- Учебная лекция.  Токсичні речовини – це такі хімічні речовини, які при вживанні у відносно невеликій кількості проявляють свій шкідливий вплив (отруєння) на людинуВони можуть спричиняти ураження окремих систем і отруєння всього організмуДо токсичних речовин належать токсичні метали – ртуть, свинœець, кадмій, арсен, олово, цинк, мідь та інші, а також оксид вуглецю, ціанисті сполуки, бензол тощоПодразливі сполуки – хімічні речовини, що спричинюють подразнення й ураження слизових оболонок дихальних шляхів, очей, легенів, шкіриДо них належать хлор, аміак, сірководень, оксиди сірки, азоту, озон та інТема работы: Класифікація отруйних речовин по предмету Военная кафедраРазмер: 45.26 КБСодержит 30590 знаков, 8 таблиц и 0 изображений  Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на: • промислові отрути, які використовуються у виробництві (розчинники, барвники) є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій при порушенні правил техніки безпеки (наприклад, ртуть, свинець, ароматичні сполуки тощо); • отрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур’янами та гризунами (гербіциди, пестициди)  Цей шлях дуже небезпечний, тому що шкідливі речовини, потрапляючи у кров, розносяться по всьому організму

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

звіт про чергування класу по школі

відповіді на тестовий контроль знань а.р гальперіна 10 клас

як зайти на чужую сторінку в одноклассниках