іксодові кліщі

іксодові кліщі

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ Національний фармацевтичний університет. БІОЛОГІЯ З ОСНОВАМИ ГЕНЕТИКИ. Навчальний посібник для студентів спеціальностей 7.110201 – “Фармація”, 7.110206 – “Клінічна фармація”, 7.110202 – “Технологія парфумерно-косметичних засобів”. вищих закладів освіти. Харків – 2005. УДК 57:576.3:575.1.2:611-013:576.8 (075.8) ББК. Рекомендовано. Центральною методичною комісією. Національного фармацевтичного університету. (протокол № А чи знаєте Ви, що кліщі – не тільки досить неприємні і небезпечні створіння, але й одні з найдавніших представників тваринного світу. Про їх звички, будову, розмноження, а також методи боротьби з ними, та діями при їх укусі читайте в нашій статті. Зміст. Морфологічні ознаки іксодових кліщів. Життєвий цикл. Розвиток яєць. Розвиток личинок. Розвиток німфи. Види іксодових кліщів. Чим небезпечний иксодовый кліщ для людини. – одні з найпоширеніших паразитів, що населяють нашу планету. Вони здатні мешкати в різних кліматичних умовах, досить успішно знаходити «господаря» і передавати досить небезпечні інфекції. Сучасній науці відомо більше шестисот видів іксодових кліщів. — переносники збудників кліщового вірусного енцефаліту, Лайм-бореліозу, лихоманки Західного Нілу, Крим-Конго геморагічної гарячки, марсельської лихоманки, кримської геморагічної лихоманки, туляремії та ін. Тіло іксодових кліщів зазвичай овальної, рідше круглої форми, загостреної попереду, у голодних дорослих особин завдовжки 2-6мм, у самиць, які наїлися, може досягати в довжину 10-20 мм.

Кліщі вологолюбиві, тому їх чисельність найбільш велика у зволожених місцях. поширені повсюдно. Це павукоподібні комахи, що мають краплеподібну форму тіла, 8 чіпких лапок і круглу голову з хоботком. Пофарбований паразит може бути в темно-сірий або чорний відтінок. відносяться до кровосисних паразитів хребетних тварин. Переносять і поширюють природно-вогнищеві захворювання. Деякі з цих захворювань небезпечні для людини. У сімействі іксодових кліщів налічується близько 700 видів. На території Росії поширені всього 70 видів.  — це тимчасові облігатні паразити хребетних тварин. Він належить до групи екопаразітов з тривалим харчуванням. Онтогенез досить складний і складається з 4 морфологічних стадій. малорухомі й за все життя проповзають близько десяти метрів. Вони під-німаються на траву або стебло куща висотою до 0,5 м й чекають, коли поруч пройде жертва. При наближенні людини або тварини кліщ розчепірює лапки й судорожно намагається вчепитися у свого майбутнього хазяїна.  8. Приходько О. Ю. , як переносники збудника лайм-бореліозу О. Приходько, О Нікіфорова,. І.

Пономар // Ветеринарна медицина.

– 2014. – Вип.

99. –. 154-156. Поняття екології як науки, її сутність і особливості, місце та значення на сучасному етапі, зв’язок з іншими науками. Паразитологія як екологічна наука, предмет і задачі. Сфера розповсюдження іксодових кліщів, типи паразитизму, переносимі захворювання. Досліджено особливості будови 124 самок і 198 німф іксодових кліщів виду Ixodes ricinus та 58 самок і 25 самців іксодових кліщів виду Dermacentor reticulatus. У результаnі аналізу морфологічних показників виявлено певні закономірності у співвідношенні загальної довжини тіла до ширини черевця при різних стадіях насичення. 24. вважаються найбільш небезпечними, крім того, що вони харчуються кров’ю, ці дрібні тварини є переносниками небезпечних захворювань у тварин і людини (пироплазмоз, анаплазмоз, енцефаліт). 25. Кровоссальний хоботок кліща має особливі спрямовані назад гачки, саме вони дозволяють паразиту щільно зміцнитися в шкірі жертви. Кліщі родини Іxodіdae – є небезпечними кровосисними ектопаразитами тварин і людини, а також переносниками збудників хвороб, у тому числі кліщового енцефаліту та Лайм бореліозу, а їх поширеність є особливо актуальною для Західного регіону України. Значне зростання захворюваності та поширеність кліщів вимагає ефективних заходів впливу.  Ключові слова: , екологічні особливості, епідеміологія, німфи, імаго. 10.33249/2663-2144-2019-84-11-121-129. Поділитися. Іксодовиє кліщів борелліозом. Системний кліщовий бореліоз (Лаймская хвороба, лаймоборреліоз). -Природно-вогнищеві, трансмісивні, що передаються кліщами захворювання переважним ураження шкіри, НС, ССС і опорно-двиг. апарату, схильні до хроізаціі. Етіологія: Гр (-), анаеробна, рухлива спіральна бактерія роду barrelia (burgdorferi).  Кліщовий енцефаліт , поширені майже у всіх країнах Європи, на європейській частині Росії і в Сибіру. Всі є тимчасовими кровосисущими ектопаразитами людини і тварин. Тимчасовий господар, на якому вони харчуються, називається господарем. Це досить великі кліщі (їх розмір до 2 см залежно від ступеня насичення). Характерною особливістю цих кліщів є те, що покриви тіла і травна система самиці сильно розтяжні. Це дозволяє їм харчуватися рідко (іноді раз в житті), але багато. Ротовий апарат пристосований для проколювання шкіри і висмоктування крові. — сімейство паразитиформных кліщів. Налічують понад 650 видів. Серед них зустрічаються небезпечні кровососи і переносники кліщового енцефаліту, Лайм-бореліозу, піроплазмозу, тощо. Рис. 1. Іксодні кліщі: 1 — Ixodes (Ceratixodex), самець, 2 — Dermacentor pictus, самець, 3 — Haemaphysalis concinna, самець, 4 — Hyalomma plumbeum, самка, 5 — Rhipicephalus sanguineus, самка, 6 — Boophilus calcaratus, самка. Матеріалом для бактеріологічного та серологічного дослідження слугують , сироватки крові, ліквор, синовіальні рідини хворих. Їх збір, транспортування та зберігання здійснюють як описано вище. Робота із збору, зберігання, транспортування та дослідження Родина Іксодові (Іхосіігіае). —тимчасові зовнішні наразити.

Тимчасового хазяїна, на якому вони живляться, називають хазяїн-живитель. Здобич кліщі очікують у відкритій природі, що спричинило появу у них особливих пристосувань. Кліщі, -щів, мн. 1) Щипцы, клещи.

Коли не коваль, то й кліщів не погань. Ном. 2) Деревянный овалъ у хомута.

Вас.

159. Там такий кінь, що колінцями кліщі достає. 3) Клешни (у рака).

Ум. Кліщики. Кліщі — дрібні членистоногі тварини, підклас класу Павукоподібні (Arachnida). У складі підкласу розрізняють кілька надряів і рядів: надряд Acariformes — Акариформні кліщі ряд Prostigmata надряд Parasitiformes — Паразитоформні кліщі ряд Ixodida (Ixodiformes) ряд Holothyrida Thon нерівномірно, мозаїчно розподілені за різними біогеоценозами лісових насаджень, що визначається сукупністю причин, з яких найбільшого значення набуває чинник годування, тобто наявність хазяїв-годувальників на тій або іншій території [1]. Для імаго іксодід відкритих ділянок годувальниками частіше стають дикі та свійські копитні, і в меншому ступені хижаки й птахи. Найчастіше кліща можна зустріти на траві, на висоті близько 20-60 см і лишез рідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини. Як уберегтися від укусів кліщів? Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла. Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. (а — собачий кліщ; б — розтин самки собачого кліща): 1 — личинка; 2 — німфа; 3 — голодна самка (вигляд знизу); 4 — голодна самка (вигляд зверху); 5 — сита самка (вид зверху); 6 — хоботок; 7 — мальпігієві судини; 8 — сліпі вирости середньої кишки; 9 — середня кишка; 10 — трахея; 11 — слинні залози.  Задня частина тіла самки покрита м’яким хітином з численними складками, які при наповненні кров’ю розпрямляються, збільшуючи об’єм черева у десятки разів. Сезон активності іксодових кліщів починається у березні і зазвичай триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-тр  Сезон активності іксодових кліщів починається у березні і зазвичай триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Як засвідчує досвід, кліщі можуть потрапити на людину у будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди. : кліщ собачий (Ixodes ricinus), кліщ тайговий (persulcatus). Географічне поширення: лісова, лісостепова і степова зони. Морфологія.

Довжина тіла голодних кліщів до 6-8 мм, сита самка може досягати 2-3 см у довжину. Тіло (ідіосома) овальної форми, несегментоване. Хоботок (гнатосома) складається із основи, пари хеліцер, непарної зазубленої пластинки гіпостому і чотиричленних пальп, за допомогою яких вони вибирають місця присмоктування. Інші . У степовій і лісовій зонах живуть , які належать до роду Dermacentor. Личинки і німфи їх живляться на дрібних ссавцях, головним чином на гризунах. Dermacentor pictus, який живе у листяних і мішаних лісах, і Derrnacentor marginatus —мешканець степів, передають збудника туляремії. У тілі кліщів збудник туляремії не втрачає життєздатність довгі роки, з чим пов’язане тривале існування осередків цієї хвороби. З появою зеленої трави перші активні кліщі з’являються у квітні, коли починає пригрівати сонечко. Чисельність кліщів швидко збільшується і залишається високою до кінця червня – в залежності від погоди. Поодинокі активні паразити можуть нападати до кінця листопада. Тому, відпочиваючи на природі, на дачних ділянках у теплі дні, необхідно пам’ятати про напад кліщів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

звіт про чергування класу по школі

відповіді на тестовий контроль знань а.р гальперіна 10 клас

як зайти на чужую сторінку в одноклассниках