морфологични норми сучасної української літературної мови у проф спилкуванны

морфологични норми сучасної української літературної мови у проф спилкуванны

1.1В українській мові змінювані іменники поділяються на чотири відміни. Іменники, що вживаються тільки в множині, а також іменники, що відмінюються як прикметники (завідуюча), до жодної відміни не належать.

I відміна — жіночий, чоловічий рід, закінченим -а, -я. II відміна — чоловічий та середній рід з нульовим закінченням та з закінченням -о, -е, -я. III відміна — жіночий рід з нульовим закінченням та іменник мати; IYвідміна — середній рід із закінченням -а, -я, що при відмінюванні у Р. в мають закінчення -ат, -ят, -єн. Відміну іменника визначаємо за його початковою формою (Н однини). Іме 9. Сучасна українська літературна мова: Підручник. П. Грищенко, Л. І. Мацько, М. Я. Плющ, та ін.; За ред Грищенка. – 2-ге вид. –.: Вища школа, 1997. – 493с. Питання для самоконтролю.  Плани практичних занять. Змістовий модуль V. Морфологічні норми сучасної української літературної мови. (іменні частини мови). 12 3 Следующая ⇒. Система охраняемых территорий в США Изучение особо охраняемых природных территорий(ООПТ) США представляет особый интерес по многим причинам ЧТО И КАК ПИСАЛИ О МОДЕ В ЖУРНАЛАХ НАЧАЛА XX ВЕКА Первый номер журнала «Аполлон» за 1909 г. начинался, по сути, с программного заявления редакции журнала У сучасній українській літературній мові розрізняють такі типи норм: 1. Орфоепічні (норми правильної вимови), наприклад: — тверда вимова шиплячих: чай, чому, Польща (а не чьай, чьому, Польщьа)  — вживання іменників чоловічого роду на позначення жінок за професією або родом занять: професор Городенська, лікар Тарасова, заслужений учитель України Степова, декан Світлана Шевченко, викладач Олена Петрук (слова лікарка, викладачка, завідувачка і под. використовуються лише в розмовно-побутовому стилі, але аспірантка, артистка, журналістка, авторка – і в професійному мовленні) Морфологічні норми сучасної української літературної мови, варіанти норм. Морфологічні норми – це загальноприйняті правила вживання граматичних форм слів, що вивчає розділ мовознавства – морфологія. Особливості використання іменників.

Граматичними значеннями іменника є рід (чоловічий, жіночий, середній і спільний), число (однина і множина), відмінок (сім відмінкових форм. Відмінювані іменники належать до одного з трьох родів або до спільного роду. Невідмінювані слова характеризуються певними закономірностями щодо розподілу за родами. Загальні назви неістот належать до середнього роду, напр.: д Типи мовних норм. Форми сучасної української літературної мови. Сторінка. 1/5.  Мовна норма — сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються у процесі спілкування. Головна ознака мовної норми — унормованість, обов’язкова правильність, точність, логічність, чистота і ясність, доступність і доцільність. Типи Поняття норми в сучасній українській літературній мові. Лексична норма.

Урок 4. поняття норми в сучасній українській літературній мові. Нормативне й ненормативне мовлення. Типи норм.  Найголовніша ознака літературної мови — це її унормованість, властиві їй норми. Мовною нормою виступає будь-яке усталене й загальноприйняте в мові явище — звук, сполучення звуків, морфема, значення слова чи фразеологізму, форма слова, той чи той різновид словосполучення чи речення, синтаксичної нечленованої конструкції. Синтаксичні норми сучасної літературної мови у професійному спілкуванні. 1. Випишіть словосполучення, у яких слова пов’язані зв’язком узгодження. Вибір обґрунтуйте. Американський і український славісти [Ю. Шевельов і Г. Півторак] займають спільну позицію щодо використання мовознавчих досліджень, підкреслюючи важливість матеріалів писемних пам’яток.  3. Крім сюжетів, на становлення руської літератури й літературної мови помітний вплив справляли також багаті виражальні можливості старослов’янської мови і її лексичне багатство. 4. З багатьох малюнків, присвячених Києво-Печерській лаврі, збереглася чудова сепія «Церква всіх святих у Києво-Печерській лаврі». Морфологічні норми сучасної української літературної мови у професійному спілкуванні. Количество просмотров публикации Тема 2.Морфологічні норми сучасної української літературної мови у професійному спілкуванні — 250.

Наименование параметра.  Офіційними назвами посад, професій, звань є іменники чоловічого роду˸ директор, дипломат, професор (у діловій мові вони вживаються незалежно від статі особи). Пояснюється це тим, що в минулому ці і подібні функції виконували чоловіки. Жінки в силу відповідних правових норм були позбавлені можливості бути головами, суддями. Нині жінки на рівні з чоловіками виконують ці обов’язки, але за традицією слова належать до іменників чоловічого роду. Вміти: використовувати правила орфографії сучасної української літературної мови в професійному спілкуванні. 3. Рекомендована література: Основна: Медвідь.М. Практикум з ділової української мови: Навч.посібн.-К., 2002,.

114-118, 143-144, 146-148. 2. Матеріали для самопідготовки (Додаток №1). Шевчук.В. Клименко І.В. Українська мова за професійним спрямуванням: підручн., -., 2013,.20-27, 47-48, 72-77.

Додаткова  Особливості українського правопису. Основні орфоепічні норми сучасної української літературної мови. Правопис прізвищ, імен та по батькові в українській мові (див. Медвідь.М. Практикум з ділової української мови,.143-144, 146-148). Правопис складних іменників та прикметників. План. Українська мова — національна мова українського народу.  Мовне навчання передбачає свідоме практичне оволодіння українською літературною мовою, а мовне виховання ставить своїм завданням усвідомлення значення української мови не лише як засобу спілкування, а й як найважливішого джерела формування інтелекту й духовно-емоційної сфери особистості через її зв’язок із традиціями українського народу, української нації.

Українська національна мова існує у двох формах: у вищій формі загальнонародної мови — сучасній українській літературній мові; у нижчих формах загальнонародної мови — у територіальних діалектах. Морфологічні норми сучасної української літературної мови,варіанти норм. Кількість навчальних годин — Особливості українського правопису.

Орфоепічні норми. Систематизація правил орфографії. Правопис прізвищ, імен та по батькові в українській мові.  Орфографічні норми- охоплюють правила написання слів та їх частин. Специфіка вживання частин мови у професійному спілкуванні. Частини мови.

Іменник. Числівник. У ділових документах на позначення осіб за професією вживаються іменники чоловічого роду: завідувач Чернишова; за-. Простий кількісний числівник відтворюється у ділових паперах словами, якщо нема одиниці виміру: дві книги, але 7 цент Основоположником сучасної української літературної мови справедливо вважають Тараса Григоровича Шевченка. Саме він уперше «своєю творчістю підніс її на високий рівень суспільно-мовної і словесно-художньої культури, заклав підвалини для розвитку в ній наукового, публіцистичного та інших стилів літературної мови. У мові творів.  Унормованість — головна ознака літературної мови. Норма літературної мови — це сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються у процесі суспільної комунікації.

9. начинался, по сути, с программного заявления редакции журнала Орфографічні та орфоепічні норми сучасної української літературної мови. Орфографічні та орфоепічні словники. Знати: основні правила українського правопису, вживання м’якого знака, апострофа, правопис складних іменників, прикметників, прислівників. Уміти:знаходити орфографічні помилки, застосовувати правила орфографії. Норми літературної мови, їх різновиди та характеристика.  Літературна мова пов’язана з поняттям мовної норми. Мовна норма — сукупність загальновизнаних мовних засобів, що вважаються правильними та зразковими на певному історичному етапі. Мова як система формується з різних підсистем, зокрема фонетичної, лексико-фразеологічної, морфологічної, синтаксичної, стилістичної. 11 орф норми.pptx. Количество слайдов: 18. Орфографічні та орфоепічні норми сучасної української літературної мови. Орфографічні норми – це єдині загальноприйняті правила передачі усного мовлення на письмі. Орфограмою називають правильне написання, яке треба вибрати із низки можливих графічних варіантів. В українській орфографії функціонують такі орфографічні правила: вживання апострофа, м’якого знака, написання слів разом, окремо, через дефіс; правила переносу слів із рядка в рядок, уживання великої літери та ін. Унормованість – одна з головних ознак української літературної мови. Норми літературної мови– це сукупність загальновизнаних мовних засобів, що вважаються правильними і зразковими на певному історичному етапі. Мовні норми характеризуються: — системністю (наявні на всіх рівнях мовної системи); — історичною зумовленістю (виникають у процесі історичного розвитку мови); — соціальною зумовленістю (виникають у зв’язку з потребами суспільства); — стабільністю (не можуть часто змінюватися). У сучасній українській літературній мові розрізняють такі типи норм: Орфоепічні(норми правильної вимови), нап Простий кількісний числівник відтворюється у ділових паперах словами, якщо нема одиниці виміру: дві книги, але 7 цент ⇐ Назад. 1.  Перш за все слід пригадати визначення поняття «прийменник». Прийменник — це службова частина мови, яка уточнює граматичне значення іменника і виражає зв’язки між словами в реченні. Вживання прийменників. Слід мати на увазі, що при укладанні тексту документів необхідно правильно користуватися прийменниковими конструкціями в побудові речень і словосполучень. Сфера вживання прийменників у діловій мові необмежена. 20. Запишіть словами: 2-спальний, 2-денний, 2-ярусний, 2-мільйонний, 2-осьовий, 2-змінний, 2-атомний, 2-квартирний, 2-разовий, 2-тисячний, 2-ступеневий, 2-жильний. Практичне заняття № Морфологічні норми сучасної української мови. Теоретичний блок.

Особливості використання займенників у професійному мовленні. 1.Займенник у сфері етикетного мовлення. Дієслово у професійному мовленні. 2.Особливості творення та використання особових форм дієслова. 2.Уживання дієслів пасивного стану та неперехідних дієслів з постфіксом –ся. Нормативність мовлення — Дудик П Стилістика української мови — Літературне місто — Онлайн-бібліотека української літератури. Освітній онлайн-ресурс. — Найголовнішою особливістю, ознакою мовленнєвої культури є нормативність мовлення, бо в ній знаходить свій вияв визначальна сутність, ознака всенародної Морфологічні норми: 1) У сучасній укр. літ.

мові деякі іменники мають паралельні форми роду – чоловічого і жіночого: зал – зала, птах – птаха, санаторій – санаторія. Форми чоловічого роду є літературними, форми жіночого – розмовними. 2) Кожній змінюваній частині – іменнику, прикм., числ., займ., дієсл. – властива певна, чітко встановлена система словозміни, якої слід дотримуватись.  4) Сучасній укр. мові невластива складена форма найвищого ступеня порівняння зі словом самий: самий більший, сама найкраща. Особливістю якісних прикметників вищого ступеня порівняння в укр мові є вживання їх в контексті з прийменниками від, за, ніж: Волга довша від Дніпра. Виконайте тест, щоб перевірити знання з української мови (11 клас). Морфологічні норми – це…  єдині загальноприйняті правила передачі звукової мови на письмі. загальноприйняті правила вживання граматичних форм слів. усталена й суспільно усвідомлювана функція (функції) мовної одиниці. це система вимог, які визначають обов’язки людини по відношенню до оточуючого світу. Запитання Паралельні родові форми мають усі іменники у рядку: варіанти відповідей. дуб, син, борошно. 6 Український правопис НАН України, Інститут мовознавства імені О.О.Потебні; Інститут української мови – стереотип. вид. –.: Наукова думка, 200Прийменник як службова частина мови відіграє важливу організуючу роль в усному і писемному діловому, професійному мовленні для вираження найрізноманітніших нюансів думки, розвитку мислення; набуває специфічного значення саме в текстах ділових паперів, надаючи їм офіційного, неемоційного забарвлення.

Сучасна українська мова має розгалужену систему прийменникових синтаксичних конструкцій зі значенням різних відношень, а саме  ^ Тема : Простий кількісний числівник відтворюється у ділових паперах словами, якщо нема одиниці виміру: дві книги, але 7 цент У курсі розглядаються морфологічні норми сучасної української літературної мови, сучасні погляди на морфологічні явища, основні поняття граматики, частини мови. Ключові слова: граматика, граматична категорія, граматичне значення, частини мови. Skip Мобільний додаток Moodle. Мобільний додаток Moodle. Skip Main menu. Main menu.

Новини сайту Forum. Інформаційний портал URL. Мо́вна но́рма — сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються у процесі спілкування. Головні ознаки мовної норми — унормованість, обов’язкова правильність, точність, логічність, чистота і ясність, доступність і доцільність.  Мова — це сукупність правил, за якими будується мовлення як основа спілкування людей, а отже, і розуміння одне одного. Головною категорією культури мови є мовна норма.  Головною ознакою літературної мови є унормованість, для якої обов’язкова правильність, точність, логічність, чистота та ясність, приступність і доцільність висловлювання. Будь-яке мовне явище може виступати мовною нормою. Урок з української мови та літератури 5 клас. ТЕМА: Орфоепічні норми української літературної мови. Відтворення на письмі усного мовлення (у межах вивченого матеріалу). Робота з текстами. Тарас Шевченко. «За сонцем хмаронька пливе…», «Садок вишневий коло хати…». МЕТА: ознайомити учнів з основними орфоепічними нормами української літературної мови; вчити знаходити в у ліричних творах порівняння, персоніфікацію; вироблення навичок правильного відтворення друкованого (написаного) тексту під час читання, правильної вимови слів; розвивати навички виразного читання поезії Мова – це сукупність довільно відтворюваних загальноприйнятих в межах даного суспільства звукових знаків для об’єктивно існуючих явищ і понять, а також загальноприйнятих правил їх комбінування у процесі вираження думок. Мова – це система систем: фонем, морфем, слів, словосполучень, речень, яка служить не лише засобом комунікації, обміну думками, закріплення думок, а й засобом їх формування страница 4

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

звіт про чергування класу по школі

відповіді на тестовий контроль знань а.р гальперіна 10 клас

як зайти на чужую сторінку в одноклассниках